B2B - Kanaal - Custom Magazine - Loyalty - Online-Offline

MCLS: van online naar offline nieuwsbrief

29/07/2014

MCLS (listmanagement en listbroking) stuurt de driemaandelijkse nieuwsbrief voortaan op papier via de post naar klanten en prospecten en niet meer via de elektronische weg.

Achtergrond
Begin juni kwam bij klanten en prospecten van MCLS (‘The Direct Targetting Competence Center’) een grote C4-enveloppe in de bus met daarop een afbeelding van een darts-pijltje. In de omslag stak een tot A4 geplooide A3-nieuwsbrief ‘Business Update’ van MCLS. Afzenders Patrick Moens (ceo – gedelegeerd bestuurder MCLS) en André Weening (commercieel directeur MCLS) schreven in de begeleidende brief onder meer: “We hebben de voorkeur gegeven aan een gedrukte nieuwsbrief in plaats van een online uitgave.”
André Weening: “We hebben een tijdje een e-mail-newsletter gehad. De vraag was toen of we die nog door lieten gaan omdat we niet voldoende reacties kregen. We hebben die daarop een tijdje gestopt. Maar we wilden toch onze klanten en potentiële klanten inlichten over wat er gaande is in de markt. Dat doen we nu offline omdat er dan sprake is van een hoger openingspercentage.” Men haalde online een openingsrate van 30%. Bij de papieren versie gaat men ervan uit dat meer dan 90% van de bestemmelingen de enveloppe opent. Of ze de nieuwsbrief dan ook lezen, is een tweede. Maar dat geldt ook voor een online-versie. Patrick Moens wijst er ook op dat men de nieuwsbrief voorgeponst heeft zodat die in een dossiermap opgeslagen kan worden. “Het is gemakkelijk om een document te hebben. Dat is niet zo vluchtig als een e-mail,” zegt hij. MCLS richt zich hiermee ook op de jongere generatie in de bedrijven die door het gemakkelijker bewaren ook die informatie in de toekomst kan raadplegen.
André Weening stipt aan dat in de VS direct mail weer aan het groeien is. Hij stelt ook dat direct mail in onze contreien niet zal verdwijnen, zeker nu telemarketing en e-mail-marketing moeilijker en duurder wordt. “Voor MCLS, als listbroker, is deze papieren nieuwsbrief ook een signaal om te tonen dat direct mail werkt.”

Uitwerking
De MCLS-nieuwsbrief is zakelijk opgevat. De lay-out is strak. “Het moet er gedegen uitzien,” zegt Weening. “Dat moet ook, want het is informatie, geen reclame.” De newsletter is in het Engels opgesteld omdat MCLS tot in Australië klanten heeft. De oplage van de papieren versie is met 4000 exemplaren ook hoger dan de online-newsletter uit het recente verleden. “We hadden ook niet van alle potentiële klanten het juiste e-mail-adres,” zegt Weening. De kosten van de papieren nieuwsbrief liggen wel hoger dan een online-variant en zeker door de kosten voor het internationaal versturen. De nieuwsbrief is gemaakt door dynamoo.biz, een zusterbedrijf van MCLS.

Resultaten
De nieuwsbrief heeft in de eerste uitgave nog geen responselement. “De reacties komen in gesprekken met klanten. Ze vertellen je dat ze de newsletter zullen bewaren,” zegt Weening. “Er zijn ook enkele tientallen daadwerkelijke reacties geweest.” Men zal in de volgende edities werken met een iets commerciëler factsheet als bijlage. Daar verwacht men meer directe respons van.

Adverteerder: MCLS
Bureau: dynamoo.biz
Periode: mei, juni 2014

Avatar
Guest Blogger

Gerelateerde Cases:

MCLS : d’une lettre d’information en ligne à une version hors ligne

...
Lees verder

De uitstraling van uw merk versterken met direct mail

...
Lees verder

Het “Proef Zweden” magazine van Volvo: de sensatie van Zweden in je brievenbus.

...
Lees verder
Al onze Cases